De dam is een overkluisde sluis. Aan de oostzijde is nog de ophanging voor de sluisdeuren te zien. Hoewel Keizer Karel V al in 1544 opdracht had gegeven voor de bouw, werd de Damsluis pas in 1569 aangelegd. De wapenstenen herinneren aan de verschillende vernieuwingen. In de zuidelijke kademuur het wapen van het "Hoogheemraadschap van de Uitwaterende sluizen in Kennemerland en West-Friesland" ( nu Noordhollands Noorder Kwartier) en daar tegenover de wapens van de dijkgraaf en de hoogheemraden uit 1701, die sinds dat jaar belast werden met het onderhoud van de sluis.
Op de hoofdfoto zie u vermoedelijk de Oostzijde van een vismarkt, gedateerd uit 1569. De Westzijde heeft een Weeg-markt, eveneens gedateerd 1569. Data zijn te lezen in de ijzeren omheining, West- en Oost zijn gespiegeld.
De eerste kaaswaag stond op de hoek van de -nu- Breestraat. Overigens werd de Lantaarn in Zandsteen ook in 1569 in de Onze Lieve Vrouwe Kerk geplaatst. De markt is verplaatst, meerdere keren, van bij het tweede Stadhuis naar de Botermarkt onder het Lancester, de Boter- en Vismarkt, nu terras Dam Hotel.
Zeer waarschijnlijk is één van de de bouwmeesters van de Speeltoren Andries Keldermans, Mechelen. Bronnen zijn echter niet duidelijk, maar de lijn is in ieder geval interessant om te volgen. Nader te onderzoeken, in ieder geval.
Mechelen als plaats en Van Der Gheijn als gieters hebben het carillion geïnstalleerd.