ContactVVV WinkelOpeningstijdenRoute
Nederlands  English

Kerkenroute door de Zeevang

14 april 2022 - Kim Tol

“Waar u de kerktoren ziet uitsteken bevindt zich het hart van een dorp of stad”

Een quote van mijn dierbaarste oom en groot kerkenliefhebber. Niet zozeer omdat hij gelovig is maar vanuit architectonisch en historisch oogpunt. Net als hij vind ik een kerk tevens een plek die gecreëerd is door en met mensen handen om vrienden, familie en vreemden samen te laten komen. Als ik een kerk binnenstap maakt de stilte mij rustig en ontvang ik gelijk een warm en geborgen gevoel. Alsof ik deel uitmaak van iets dat veel groter is dan mijzelf. Al ben ik zelf niet gelovig en ga ik niet wekelijks naar een kerk, toch voelt het goed om daar een kaarsje aan te steken voor een van mijn dierbaren. Waar ik ook ga als er een kerk is stap ik naar binnen. Het was daarom hoogst tijd om de kerken in de Zeevang eens te bezoeken.

Het kerkje van Beets

Dit is een hervormde kerk als meer kerkjes in deze regio. Toch heeft deze kerk iets bijzonders, namelijk een torenklok van de beroemde lotharingse bronsgieters, de gebroeders Francois en Pierre Hemony. Zij goten torenklokken voor de kerken van bijna alle steden die er destijds toe deden zoals Antwerpen, Gent, Utrecht, Deventer etc.  En wonderwel heeft ook het kerkje van de Beets een hechte Hemony.

Het randschrift van deze klok luidt “Laudate hemony me fec erunt Zutphaniae anno Domini 1650” Oftewel; “Looft de heer met welluidende cimbalen". "F en P hebben mij gemaakt te Zutphen in het jaar 1650”.

Het bouwjaar van de oorspronkelijke kerk wordt geschat rond 1360 en in de 15e eeuw werd de kerk verder uitgebreid. Gaandeweg zijn de katholieke elementen verwijderd aangezien de kerk verder ging als een gereformeerde hervormde kerk na de reformatie. Daarvoor in de plaats kwamen bloemschilderingen op het plafond. Ontzettend mooi en fraai om te zien. Het verhaal gaat dat ze zijn aangebracht door Noorse walvisvaarders die in afwachting van de reparaties aan een van hun schepen zich uit verveling hebben uitgeleefd op het plafond. Geloofwaardig of totaal niet? Ontdek het zelf tijdens een bezoekje aan deze mooie kerk. Let dan ook even op de zerken in de vloer, wie weet ontdekt u nog een onontdekt verhaal.

 

Grote kerk Oosthuizen
De grote kerk in Oosthuizen is een prachtige gotische kruiskerk en bestaat al vijf eeuwen lang. Tijdens mijn bezoek aan deze kerk kom ik er al snel achter waar deze kerk om bekend staat. In deze kerk bevinden zich namelijk twee topstukken. Het eerste topstuk is het 18e -eeuwse praalgraf van Francois van Bredehoff, gemaakt door de Antwerpse beeldhouwer Jan Pieter van Bauerscheidt. Het tweede topstuk is het orgel. Dit orgel behoort door zijn middentoonstemming en weerbarstige klank tot een van de meest bijzondere orgels in Nederland. Dat moet u natuurlijk wel even gehoord hebben als u de kerk bezoekt. De geschiedenis van dit orgel is een verhaal apart. Er is niet eens bekend hoe lang dit orgel al onderdeel is van de Grote kerk. Vraag er iemand naar tijdens u bezoek aan de kerk of zoek de geschiedenis van het orgel op, via de website.

 

Het kerkje van Kwadijk

De oudste Kwadijker kerk stond er al in 1414. Dit was een eenvoudig, rechthoekig gebouwtje van hout, bedekt met riet of leisteen. Rond 1500 werd hier een kruiskerk gebouwd en in de 16e eeuw werd de kerk hersteld omdat een orkaan schade had veroorzaakt. Leuk om te weten is dat het kerkje op een eiland lag en alleen per boot bezocht kon worden. Pas omstreeks 1700 kwam er een bruggetje.

De kerk is daarna nog een keer vernieuwd. Leuk om te weten is dat in 1959 in deze kerk de eerste vrouwelijke predikant binnen de Nederlandse hervormde kerk werd aangesteld. Het kerkje van Kwadijk is niet groot van stuk maar het interieur is wel een bezoekje waard. Het interieur is namelijk uitgevoerd in de stijl van Lodewijk XIV. Een stijl die ik zeker kan waarderen. U ook?

Tot 1827 konden rijke mensen in de kerk worden begraven, maar u raadt het al de geur van de rottende mensen was geen pretje en gelukkig werd dat verboden. Wel is er nog een prachtige zerkenvloer te bewonderen van grafstenen. Ik vind het zelf altijd heel bijzonder om over deze stenen te lopen en te lezen voor wie ze zijn ontworpen.

 

Kerk Oudendijk

Als afsluiter van mijn kerkenroute heb ik nog even een bezoekje gebracht aan de kerk van Oudendijk. Dit eenbeukige zaalkerkje is in gotische stijl gebouwd. Leuk om te weten is dat de twee gevelstenen die bij de ingang van de kerk prijken staan voor de bewakers van het bezit van welgestelde boeren. Naast de zijingang is zelfs nog een beetje lichtblauwe verf te zien. Deze kleur zou boze geesten uit de kerk weren. In de kerk staat nog een oude preekstoel uit 1658. Wat ik mij dan altijd gelijk afvraag is, wie heeft hier in die tijd in deze stoel gezeten en gepredikt? Een vraag waarop u het antwoord zelf zult horen wanneer u dit schattige kerkje bezoekt.

Na deze kerkenroute door de Zeevang weet ik weer precies waarom ik kerken zo interessant vind en gek ben op de geschiedenis en de historie van gebouwen. In de kerken van de Zeevang worden ook het hele jaar door leuke exposities en tentoonstellingen gehouden. Wie weet heeft u geluk en stapt u net binnen wanneer dit plaats vindt. Wilt u zeker weten of er een exposite wordt gehouden? Check dan even de website van de betreffende kerk.